Σýμφωνα με τα αποτελÝσματα των απογραφþν o πληθυσμüς της ΕλλÜδας που αυξανüταν συνεχþς και πολλαπλασιÜστηκε επß 14 απü το 1828 μÝχρι το 2001, στην περßοδο 2011-2017 μειþθηκε κατÜ 355.000 Üτομα.
Στους 100 Üνδρες αναλογοýν 104 γυναßκες, ελαττþνεται συνεχþς η αναλογßα των παιδιþν και αυξÜνεται η αναλογßα των ηλικιωμÝνων με αποτÝλεσμα περισσüτεροι απü Ýνας στους πÝντε Üνδρες και γυναßκες να εßναι Üνω των 65 ετþν. Ο πληθυσμüς της χþρας εßναι Ýνας απü τους πιο γερασμÝνους πληθυσμοýς της ΕΕ και ο Ýκτος πιο γερασμÝνος πληθυσμüς στον κüσμο. Oι κÜτοικοι της ΕλλÜδας αποκτοýν λιγüτερα παιδιÜ σε μεγαλýτερη ηλικßα, αυξÜνονται οι εκτüς γÜμου γεννÞσεις, αν και ακüμα εßναι πολý χαμηλüτερες σε σýγκριση με Üλλες χþρες της ΕΕ28. Ο γÜμος παραμÝνει η πιο κοινÞ μορφÞ συγκατοßκησης ζευγαριþν, αλλÜ γßνονται λιγüτεροι γÜμοι σε μεγαλýτερη ηλικßα. Tα τελευταßα χρüνια αυξÜνονται οι Πολιτικοß ΓÜμοι και τα Σýμφωνα Συμβßωσης, ενþ καταγρÜφονται περισσüτερα Διαζýγια. ¼λο και περισσüτερα Üτομα ζουν μüνα και Ýχει αυξηθεß το ποσοστü των νÝων που εξακολουθοýν να ζουν στο σπßτι των γονιþν τους. Το ισοζýγιο γεννÞσεων-θανÜτων εßναι αρνητικü απü το 2011. Στην περßοδο 2011-2016 οι θÜνατοι Þταν περισσüτεροι κατÜ 115.479 απü τις γεννÞσεις. ¼πως προκýπτει απü Ýρευνες, παρÜ τη μεγÜλη αýξηση του αριθμοý και της αναλογßας των ηλικιωμÝνων στον πληθυσμü, με τις διαδοχικÝς μειþσεις των συντÜξεων απü τις οποßες ζουν τα μισÜ νοικοκυριÜ της χþρας και τον περιορισμü των κοινωνικþν παροχþν, τα μη προνομιοýχα Üτομα μεγÜλης ηλικßας αντιμετωπßζουν διÜλυση της ζωÞς τους. Πολλοß νÝοι με προσüντα (Πτυχßα, ΜεταπτυχιακÜ, ξÝνες γλþσσες) φεýγουν απü την ΕλλÜδα. Τις τελευταßες δεκαετßες Ýρχονται μετανÜστες και πρüσφυγες απü χþρες της ΑνατολικÞς Ευρþπης, της Ασßας και της ΑφρικÞς, οι οποßες αντιμετωπßζουν πολεμικÝς συγκροýσεις και οικονομικÜ προβλÞματα.
Χρησιμοποιþντας επßσημα στοιχεßα, Ýρευνες και επιστημονικÝς μελÝτες απü ελληνικοýς και ξÝνους φορεßς και Ýχοντας ως βÜση το Σýνταγμα και τους ισχýοντες Νüμους αναλýονται η εξÝλιξη της ΔημογραφικÞς κατÜστασης της ΕλλÜδας, τα αßτια και οι επιπτþσεις των Δημογραφικþν φαινομÝνων. Το Δημογραφικü Πρüβλημα της ΕλλÜδας δεν εßναι σημερινü. Η οικονομικÞ κρßση των τελευταßων ετþν και η πολιτικÞ που επιβλÞθηκε απü τους δανειστÝς το επιδεßνωσαν. Το συμπÝρασμα της μελÝτης εßναι üτι μεγÜλα τμÞματα του πληθυσμοý της ΕλλÜδας βρßσκονται «υπü διωγμüν» με την Ýννοια üτι υφßστανται εκδßωξη, αποδυνÜμωση και συστηματικÞ υποβολÞ σε ταλαιπωρßες. ¢νδρες, γυναßκες, παιδιÜ, νÝοι, ενÞλικες, ηλικιωμÝνοι, κÜτοικοι των αστικþν και
των αγροτικþν περιοχþν, μετανÜστες και πρüσφυγες, οικογÝνειες, στελÝχη επιχειρÞσεων, εξ αιτßας της κρßσης και της ΜνημονιακÞς ΠολιτικÞς βρßσκονται σε κατÜσταση που τους Ýχει Þδη οδηγÞσει Þ θα καταλÞξει στο μÝλλον στην απομÜκρυνσÞ τους απü την ΕλλÜδα, απü τον τüπο κατοικßας τους, απü την οικογÝνειÜ τους, απü τη δουλειÜ τους, απü τους φßλους τους ακüμα και απü τη ζωÞ.
|